de beste spots voor mountainbikers

Thrillseekers in noordoost Engeland

In noordoost Engeland, tegen de Schotse grens, vindt u diverse bike parken waar elke mountainbiker zijn vingers bij af kan likken. Ruige afdalingen en uitdagende klimmen maken het rijden op de mtb tracks tot een waar feest. Op de speciaal aangelegde singletracks zijn veel hoogte verschillen en rock-sections aangebracht, om ze nog uitdagender te maken.

Noordoost Engeland


MTB Routes in Noord Oost Engeland

Trailparken in NO Engeland

In noordoost Engeland bevinden zich diverse bike parken. Deze bike parken zijn aangelegde single track routenetwerken door plaatselijke bossen en heuvellandschappen. De paden zijn ook met slecht weer goed te bereiden, omdat er bij het aanleggen nagedacht is over de afwatering. De grootste en bekendste parken in noordoost Engeland zijn die van Kielder en Hamsterly Forest.


Kielder Forest

Castle Wood MTB Behendigheidslus - 0.8 km - als je voor het eerst over de Engelse singletracks rijd, kunt je op deze behendigheidslus perfect testen wat je niveau is. Hier liggen verschillende hindernissen die nabootsen wat je op de rode en zwarte routes tegen zult komen.

Deadwater Trail - Red track - 14.7 km - de deadwater is met 570m één van de hoogste bergen in noordoost engeland. Hier vind je een combinatie van rode en zwarte trails die samen de Deadwater trail vormen. De rode route wordt de deadwater trail genoemd. Denk niet dat je deze route met een beetje Ardennen ervaring makkelijk rijdt, het niveau is heel serieus! In de steile klimmen moet je de scherpe bochten de baas kunnen, terwijl je voorwiel stuitert over rotsen en wortelpartijen. Houd er in de downhill de snelheid in, want met onvoldoende snelheid worden de drops over de rock sections lastig te nemen. Wees niet bang, als het je teveel wordt is er meestal wel een chicken-way beschikbaar. Bovenop de Deadwater kun je tot ver in Schotland kijken. Aan het einde van de Deadwater trail vind je een paar leuke stukken North-Shore parcours.

Up and Over - Black track - 2.7 km - een aftakking van de Deadwater Trail is de Up and Over. Hier kan de technisch hoogbegaafde mountainbiker zijn hart ophalen. Naast super uitdagende downhill tracks kom je hier ook een boomstam-parcours tegen, een meter boven de boomwortels balanceer je op een doormidden gezaagde boomstam.

Lonesome Pine Trail - Red track - 19.7 km - de Lonesome Pine Trail is speciaal ontworpen voor cross country rijders en rijdt tegen de Lonesome Pine omhoog naar 454m. Van de rijder word niet zozeer technische begaafdheid maar wel een goed uithoudingsvermogen gevraagd. Er zijn niet zoveel hindernissen gemaakt als in de Deadwater trail, daardoor worden de klimmen minder lastig en de afdalingen vloeiender. Je hebt hier extra tijd om te genieten van het uitzicht, want dat is geweldig. Bovenop de Lonesome Pine bevind zich één van de langste Northshore tracks van Engeland. Als het hard waait snap je waarom deze 2 meter breed is.

De routes van Kielder Forest beginnen vanaf de parkeerplaats bij Kielder Castle. Hier vind je duidelijke routeborden die je meer informatie geven. Ook onderweg vind je duidelijke borden met informatie bij calamiteiten. Het leuke is dat de Engelsen elk stuk singletrack een naam gegeven hebben. Fraaie namen als 'Shake, Rattle & Roll', 'Skydive', 'Stony Holes', 'Twist and shout' en 'Doughie's Day Off' kom je tegen op de route. Naast de hierboven genoemde trails zijn er ook nog een blauwe en groene route voor de wat minder getrainde mountainbikers.

Meer informatie over de routes in Kielder Forest vind je op: www.kieldertrailreavers.co.uk


Hamsterly Forest

The Loop - 1.6 km - als je voor het eerst over de Engelse singletracks rijd, kunt je op deze behendigheidslus perfect testen wat je niveau is. Hier liggen verschillende hindernissen die nabootsen wat je op de rode en zwarte routes tegen zult komen. Daarnaast zijn de hindernissen ook een perfecte training om je technieken te verfijnen.

The Red Trail - 16 km - Deze route krijgt moeilijkheidsgraad rood, niet omdat ze zeer technisch is, maar wel omwille van de lengte en de talrijke heuvels. Deze route is geschikt voor ervaren fietsers met een goede conditie en is de perfecte keuze als je op zoek bent naar een aanhoudende inspanning en fantastische vergezichten.

The Black Trail - 11.2 km - Ben je bezeten van het zwaardere werk? Dan is dit de meest inspannende bewegwijzerde route vol technische uitdagingen in het Bos van Hamsterley. De Zwarte Route is enkel geschikt voor expert fietsers en worstelt zich door steile technische klimmen, vloeiende singletracks en enkele afdalingen met ferme wortels. Deze route blijft uitdagend over de hele lengte en zorgt voor een buitengewone rijervaring in de natuur waarbij zelfs de beste cross country rijders op de testbank worden gelegd.

Meer informatie over de routes in Hamsterly Forest vind je op: www.hamsterley-trailblazers.co.uk


Grotere kaart weergeven

Share |Bandenadvies van Schwalbe

Twijfel je nog in je bandenkeuze voor deze bikespot? Schwalbe helpt je verder met een advies op maat.

Geef aan wat voor rijder je bent:


De weersvoorspellingen zijn:

schwalbe logoMeer informatie over bandenkeuze: Bikespot bandenadvies pagina

Route markering

De routes in de Engelse bikeparken worden erg duidelijk aangegeven. De routes worden aangegeven door middel van groene, blauwe, rode en zwarte pijlen. De groene routes zijn goed te doen op een gewone fiets (niet iets waar je voor naar Engeland gaat dus), de blauwe routes zijn makkelijk, de rode routes zijn moeilijk en de zwarte routes zijn extreem. Denk niet dat je als frequent fietser direct de zwarte piste op kunt, want deze routes zijn écht technisch en alleen voor gevorderden te berijden. Bij nat weer kan het zijn dat men bepaalde gedeeltes van een bike park afsluit, omdat zich er bijvoorbeeld een North Shore gedeelte bevind.


Beyond Hamsterly

De gids Beyond Hamsterly geeft een beschrijving van 23 routes, waaronder 4 zwarte en 10 rode routes, variërend van 9 tot 40 km, in de Durham County, zuid Northumberland en North Yorkshire.

Overnachten in Noord Oost Engeland

DFDS Seaways

Een ideaal mountainbike weekend: met DFDS Seaways vertrekt u om 17.00 uur vanuit IJmuiden naar Newcastle. 's Morgens om 9.00 uur aangekomen gaat u op eigen vervoer naar een van de bikeparken in noordoost Engeland. Na een dag biken verblijft u de avond en nacht in een lokaal hotel. De volgende dag kunt u wederom uw hart ophalen op de singletracks. Daarna begeeft u zich in de middag naar Newcastle, zodat u om 17.30 uur weer met de boot terug te vertrekken naar IJmuiden. Hier komt u de volgende ochtend om 9.30 uur weer aan.

Boek hier een overtocht:

Hotel uitzoeken

Bikespot.nl maakt het je wel heel makkelijk om je reis naar Noord Oost Engeland te plannen. Hieronder kun je makkelijk een hotel in de buurt kiezen en boeken.

Hotel Battlesteads / Near Hexham - 38 km van Kielder Castle

Otterburn Tower Hotel / Otterburn - 24 km van Rothbury Forest

Kings Lodge Hotel / Durham - 33 km van Hamsterley ForestTouristische informatie Noord Oost Engeland

Forestry Commission

De Forestry Commission, wat de Engelse variant van Staatsbosbeheer is, heeft er de afgelopen jaren voor gezorgd dat er in het noordoosten van Engeland veel mountainbikeroutes zijn bijgekomen. De achterliggende gedachte is dat men het Engelse volk aan wil zetten actiever te worden en gezonder te gaan leven. Naast de Forestry Commission wordt de aanleg van mtb routes in Engeland door diverse partijen gesubsidieerd.

Reisinformatie

Afstand vanuit Utrecht: 820 km
Weblinks Noord Oost Engeland

Gelezen op internet

Mountainbike.nl
Kielder Water and Forest Park