de beste spots voor mountainbikers

Grote oversteek van de Jura

Het Jura gebergte op de grens tussen Frankrijk en Zwitserland kent vele mountainbike uitdagingen. Zo is er de uitgezet pad, dat het mogelijk maakt het gebied in ongeveer een week over te steken, de Grande Traversée du Jura. Ontdek een prachtig gebied met vele mooie meren, heuvels, bosgebieden en pittoreske dorpjes.

Jura


MTB Routes in de Jura

Grande Traversée du Jura

De Grande Traversée du Jura, ofwel de grote oversteek van de Jura, is een volledig uitgepijlde langeafstands mtb traject. De route van 380 km loopt langs de Frans Zwitserse grens van het noorden naar het zuiden. De route begint in Mandeure en eindigt 380 km verder naar het zuidwesten in Hauteville-Lompnes. De GTJ is op te delen in etappes die 5 tot 10 dagen in beslag nemen. Het eerste stuk staat als sportief en zwaar te boek. Het laatste stuk daarentegen is wat vlakker en loopt wat soepeler. Het parcours is voor mountainbikers begaanbaar van mei tot oktober, in verband met mogelijke sneeuwval.

Meer informatie over de GTJ is terug te vinden op de officiële site www.gtj.asso.fr


FFC Sites VTT

De Fédération Francaise de Cyclisme (FFC) heeft een keurmerk in het leven geroepen om de kwaliteit van de vele mountainbike locaties (Sites VTT) in Frankrijk te waarborgen. In de Jura zijn er ook verschillende Sites VTT met routes in verschillende gradaties. Groen is eenvoudig, blauw voor beginners, rood is voor gevorderden en zwarte pistes zijn uitermate technisch.

In de overzichtskaart zie je de Sits VTT met een fietsteken aangegeven. Als je op de groene fiets klikt zie je hoeveel mtb routes in de verschillende gradaties te vinden zijn in de betreffende bikespot. Voor meer informatie over de mountainbike locaties ga je naar de website van de FFC.

Ga naar: FFC Sites VTT

Hoezo VTT? - VTT staat voor velos touts terrain, oftewel fietsen op alle ondergronden. VTT is dus de franse afkorting voor MTB.


MTB Routekaarten voor de Jura

Als je gaat biken in de Jura is het aan te raden om een routekaart (of GPS) mee op pad te nemen. Op de routekaart Jura a VTT vind je een overzicht van de vele mountainbike routes in de Jura. De routekaart Grande Traversée du Jura is de kaart die hoort bij de gelijknamige oversteek van de Jura. De kaarten zijn te bestellen via Fietsvakantiewinkel.nl. Makkelijk, want dan kun je thuis de routes al uitstippelen.

Ga naar: Jura a VTT

Ga naar: Grande Traversée du Jura


Jura weergeven op een grotere kaart


Share |Bandenadvies van Schwalbe

Twijfel je nog in je bandenkeuze voor deze bikespot? Schwalbe helpt je verder met een advies op maat.

Geef aan wat voor rijder je bent:


De weersvoorspellingen zijn:

schwalbe logoMeer informatie over bandenkeuze: Bikespot bandenadvies pagina


Overnachten in de Jura

We hebben in deze bikespot nog geen accomodaties toegevoegd.
Heeft u een suggestie? Laat het ons weten!


Meer hotels en hostels...

Naast de hierboven genoemde bikevriendelijke verblijven van Bikespot.nl kun je ook verder zoeken in het assortiment van Booking.com. Hier ben je snel op weg en weet je zeker dat je niet teveel betaald.

Ga naar: hotels in de Jura

Overzicht vakantiehuizen

Een vakantiehuis kan een ideaal onderkomen zijn als je met een groep mountainbikers op pad gaat. Er zijn vakantie huizen in verschillende groottes, voor elke groepsgrootte is er wel een passend huis te vinden.


Ga naar: Belvilla vakantiehuizen in de Jura


Campings in de Jura

  • Domaine de l'Epinette - Chatillon - www
  • Camping Le Val d'Amour - Ounans - www
  • Camping Beauregard - Mesnois - www
  • Camping La Marjorie - Lons-le-Saunier - www
  • Camping Le Fayolan - Clairvaux-les-Lacs - www
  • Camping Le Grand Lac - Clairvaux-les-Lacs - www
  • Camping Les Vignes - Arbois - www
  • Camping de la Pergola - Lac Chalain - www
  • Camping les Merilles - Lac Chalain - www

Touristische informatie Jura

Het Jura gebergte

De Jura is een gebergte aan weerszijden van de grens tussen Frankrijk en Zwitserland. Het is een oud berggebied, waarvan de toppen zich parallel aan elkaar uitstrekken van noord naar zuid. Naar het westen verloopt de Jura terrasvormig, aan de oostzijde daalt het gebergte met een hoge, steile wand af naar het Zwitserse Mittelland. In het zuiden zijn de hoogste bergtoppen: Crêt de la Neige (1718 m) in Frankrijk, en de Mont Tendre (1678,8 m) in Zwitserland. Naar het noordoosten worden de bergen lager. Behalve door bergpassen hebben de lengtedalen verbinding door rotskloven. Bron: Wikipedia.org

Het grootste gedeelte van het Jura gebergte bevind zich in het Franse regio Franche-Comté. Deze regio omvat 4 departementen, waaronder de Doubs en de Jura, waarin zich de mooiste bikespots van de Jura bevinden.


Pays Lacs et Petite Montagnes

De streek in het midden van de Jura, rondom het plaatsje Clairvaux-Les-Lacs, is een prachtige touristische streek. De combinatie van meren, watervallen, bergen en bossen maken het gebied ook perfect voor mountainbikers. Het grootste meer in het gebied is Lac Vouglans, met een enorme stuwdam. Rondom het meer is plaats voor recreatie. Daarnaast zijn ook het meer van Bonlieu en Lac Chalain de moeite waard. Ook de watervallen van Hérisson zijn de moeite waard om te bezoeken. Hier dendert het water van 800 meter naar beneden, om via 7 watervallen uit te komen in de meren Val en Chambly.

Métabief

Het kleine plaatsje Métabief in het Noordelijke Jura Gebergte is in de winter een vakantieoord voor alpineskiërs en langlaufers. In de zomer veranderd Métabief in een paradijs voor mountainbikers, met het bikepark als middelpunt. Hier komen freeriders, enduro rijders en downhillers aan hun trekken op de verschillende uitgezette trajecten. Naast de downhill trajecten heeft Métabief ook een MTB route netwerk van zo'n 120 km aan mountainbikepaden door het bergmassief lopen.

Ga naar: Bikepark Metabief


Reisinformatie

Afstand vanuit Utrecht: 760 km

Office de Tourisme
du Mont d'Or et des 2 Lacs

1, place de la Mairie
25370 LES HOPITAUX NEUFS
Telefon: +33 (0)381491381
Web: www.tourisme-metabief.com

Office de Tourisme
du Pays des Lacs et Petite Montage

36, Grande Rue
39130 CLAIRVAUX LES LACS
Telefon: +49 (0)384252747
Web: www.juralacs.com


Weblinks Jura

Gelezen op internet

Reisverslagen GTJ
Reisverslag 1
Reisverslag 2

Mountainbike.nl
Jura
Zomer fiets vakantie (Jura)

Mountainbike.be
Jura
Jura - Clairvaux les Lacs