de beste spots voor mountainbikers

Snelle singletracks in de Kempen

De Kempen omvat het gebied ten zuidwesten van Eindhoven. Het gebied onderscheid zich door haar uitgestrekte bossen en velden. Een ideale omgeving voor mountainbike tochten.

Kempen


MTB Routes in de Kempen

MTB Routenetwerk in de Kempen

In de Kempische bossen vier vaste mtb routes uitgezet. Deze routes kunnen aan elkaar gekoppeld worden, waardoor er een netwerk ontstaat van ruim 120 km. Meer informatie over de routes is te vinden op de site van RWC Reusel

1. Eersel - blauw - 37 km
2. Bladel - groen - 39 km
3. Luyksgestel - rood - 35 km
4. Reusel - zwart - 15 km


Overige routes in de Kempen

Naast het routenet Kempenland zijn er in de Kempen nog een aantal mooie routes te berijden. Meer informatie over deze routes is te vinden op MTBRoutes.nl

5. Veldhoven-Vessem - groen - 35 km [kaart]
6. Oirschot - rood - 35 km [kaart]
7. Waalre - rood - 45 km [kaart]
8. Valkenswaard - groen - 40 km [kaart]
Routegids Mountainbike in Nederland

De routegids mountainbike in Nederland geeft een overzicht van alle uitgepijlde mtb routes in Nederland en word uitgegeven door de ANWB in samewerking met het blad Fiets. Ook de hierboven genoemde Kempische routes staan in de gids vernoemd. De routegids is 14.95 Euro verkrijgbaar via Fietsvakantiewinkel.nl.

Ga naar: Routegids Mountainbike in Nederland


Kaart routenet Kempenland - Grotere kaart weergevenShare |Bandenadvies van Schwalbe

Twijfel je nog in je bandenkeuze voor deze bikespot? Schwalbe helpt je verder met een advies op maat.

Geef aan wat voor rijder je bent:


De weersvoorspellingen zijn:

schwalbe logoMeer informatie over bandenkeuze: Bikespot bandenadvies pagina


Overnachten in de Kempen

We hebben in deze bikespot nog geen accomodaties toegevoegd.
Heeft u een suggestie? Laat het ons weten!


Meer hotels en hostels...

Naast de hierboven genoemde bikevriendelijke verblijven van Bikespot.nl kun je ook verder zoeken in het assortiment van Booking.com. Hier ben je snel op weg en weet je zeker dat je niet teveel betaald.

Ga naar: hotels in de Kempen
Overzicht vakantiehuizen

Een vakantiehuis kan een ideaal onderkomen zijn als je met een groep mountainbikers op pad gaat. Er zijn vakantie huizen in verschillende groottes, voor elke groepsgrootte is er wel een passend huis te vinden.


Ga naar: Belvilla vakantiehuizen in Noord Brabant

Center Parcs de Kempervennen - Westerhoven

De Kempervennen is een compleet park, waar u alle facilliteiten vind voor een perfect weekend. Vanaf het park rijd u tevens direct de route van Valkenswaard op.
Op het park vind u onder andere een subtropisch zwemparadijs, compleet met glijbanen en sauna's. Verder kunt u in het overdekte centrum terecht voor gezelligheid.

Ga naar: KempervennenCenter Parcs de Vossemeren - Lommel (B)

Ook de Vossemeren is een uitgebreid park waar alles aanwezig is voor een perfect weekend weg. Naast een subtropisch zwemparadijs zijn er in het overdekte centrum tal van restaurants en barretjes voor een gezellige voortzetting van de avond. Vlakbij park de Vossemeren ligt de mtb route van Luyksgestel.

Ga naar: VossemerenCampings in de Kempen

  • Camping de Paal, Bergeijk - www
  • Camping de Achterste hoef, Bladel - www
  • Camping Ter Spegelt, Eersel - www
  • Vakantiecentrum de Zwarte Bergen, Luyksgestel - www
  • Eurocamping Vessem, Vessem - www
  • Cambiance 't Witven, Veldhoven - www
Touristische informatie de Kempen

De Acht Zaligheden

De Acht Zaligheden worden gevormd door 8 dorpen in de Nederlandse Kempen: Duizel, Eersel, Hulsel, Knegsel, Netersel, Reusel, Steensel en Wintelre (in het brabants Wèntersel genoemd). De naam zaligheden is ontleend aan het 'sel' waarop de naam van zeven van deze acht dorpen eindigt (selligheden). De bijnaam werd gegeven door Hollandse militairen die hier tijdens de Belgische Revolutie rond 1830 ingekwartierd waren en de streek als armzaligheden beschreven. Dit kwam doordat de Kempen in vroegere tijden erg arm waren. Later werd de naam omgezet naar zaligheden, omdat er geen armoede meer was en het een zaligheid is om er te wonen of voor recreatieve doeleinden te vertoeven.


Stenen der Zaligheden in Reusel

In de bossen bij Reusel voert de mtb-route langs een picknickplaats, waar de Heemkunde Werkgroep Reusel het monument Stenen der Zaligheden. Acht grote natuurstenen zijn op het grasveld zo geformeerd (op schaal en in windrichting) dat ze de acht dorpjes verbeelden die deel uitmaken van de Acht Zaligheden. Een informatiebord ter plekke geeft uitleg.


Streekmuseum 'de Acht Zaligheden' in Eersel

Het streekmuseum is gevestigd in een Kempische langgevelboerderij, die is ingericht zoals gebruikelijk in de jaren dertig. In de buitenschuur zijn verschillende gereedschappen en machines te zien zoals gebruikt in typisch brabantse industriën, zoals o.a. de sigarenindustrie.
Meer informatie over het streekmuseum is te vinden op www.achtzaligheden.nl

TWC Classic: Scherpenheuvel - Hapert

In de Kempen worden door het jaar heen vele mtb-tochten georganiseerd door de verschillende fietsverenigingen in de omgeving. Eén van de meest bekende tochten is de TWC Classic Scherpenheuvel - Hapert.

Deze tocht start in de Belgische bedevaartsplaats Scherpenheuvel, waar de deelnemers voor vertrek bij de basiliek worden gezegend door de pastor van Scherpenheuvel. Het parcours voert over een lengte van 85km, voornamelijk over bospaden en single tracks, terug naar Hapert. Bij binnenkomst in het kempische dorp worden de deelnemers onthaald in café het Huukske, waarbij ze met de fiets door het café moeten om een aandenken af te halen.

Ga naar: TWC Classic Scherpenheuvel - Hapert


Reisinformatie

Afstand vanuit Utrecht: 105 km

VVV-kantoor Eersel - Markt 30a, 5521 AN Eersel
VVV-kantoor Bladel - Markt 21a, 5531 BC Bladel
VVV-kantoor Reusel - Kerkplein 5, 5541 KB Reusel
VVV-kantoor Bergeijk - Nieuwstraat 2d Bergeijk
VVV-kantoor Valkenswaard - Oranje Nassaustraat 8a, Valkenswaard
VVV-kantoor Oirschot - St. Odulphusstraat 11, 5688 BA Oirschot
Weblinks de Kempen

Gelezen op internet:

Mountainbike.nl
Eersel en omgeving
Reusel, ik kom er niet uit