de beste spots voor mountainbikers

GPS Informatie

Het gebruik van een GPS apparaat door mountainbikers heeft de laatste tijd een snelle vaart genomen. Als je zelf geen GPS op je bike hebt, dan heb je ongetwijfeld wel eens iemand zien rijden met een GPS apparaat. Als je je af vraagt wat je nu eigenlijk precies kunt doen met een GPS op de mountainbike, dan ben je op deze pagina op het goede adres. Ook als je al een GPS hebt en op zoek bent naar mooie single tracks, ben je hier op de juiste pagina voor een overzicht van GPS track aanbieders.


Wat is GPS?

Een GPS (‘Global Positioning System’) is een apparaat voor plaatsbepaling, dat unieke radiosignalen, uitgezonden door 24 satellieten in een vaste baan rondom de wereldbol, kan ontvangen. Door te meten hoe lang het signaal van een bepaalde satelliet onderweg is, kan de ontvanger berekenen op welke afstand de satelliet zich bevindt. Als een GPS-ontvanger het signaal van minstens drie satellieten opvangt en dus driemaal de afstand tot een satelliet (bekend punt) kan meten, kan hij via een eenvoudige driehoeksberekening z’n positie interpoleren tot op tien à 15 meter nauwkeurig. Met behulp van DGPS en WAAS, twee technieken met o.a. een vierde, vast grondstation, kan de nauwkeurigheid toenemen tot minder dan 1 meter.

Voor meer informatie: GPS op de Fiets


Waarom gebruiken juist mountainbikers een GPS?

Als je in een gebied gaat fietsen waar je niet bekend bent met de wegen, dan is een GPS systeem de makkelijkste manier om je weg te vinden. Met een GPS hoef je niet meer te stoppen om op de kaart te kijken om te zien of je nog wel goed zit op de route als er weer eens een paar pijlen missen. Je hoeft locals en wandelaars niet meer lastig te vallen met het vragen naar de weg. En daarbij is het gebruik van een gps veilig, omdat je altijd makkelijk de weg terug kunt vinden naar de bewoonde wereld of de parking waar je je auto hebt geparkeerd.

Verder is het vaak mogelijk om op internet andere routes te vinden dan de normale uitgepijlde mtb routes. Door te zoeken op de trail pagina's kun je single tracks vinden, die niet in de mtb routes zijn meegenomen, maar toch zeker de moeite waard zijn. Zeker in Duitsland, waar routes aan veiligheidseisen moeten voldoen en daarom vaak over een twee sporig pad lopen, kun je met een GPS nog mooie single tracks vinden, die je anders misschien voorbij was gereden. Ook zijn er natuurlijk nog veel mooie bikespots, waar helemaal geen uitgepijlde routes aanwezig zijn.

GPS Begrippen

Waypoint

Een waypoint is een punt op de kaart, waarvan je een naam en de coördinaten hebt opgeslagen. Deze kun je direct op slaan in het geheugen van de ontvanger of invoeren via een computer of de toetsen die op je ontvanger zitten.


Route

Een route is een door de GPS of software berekende weg van waypoint naar waypoint. Een route gaat normaal via wegen, omdat die op de kaart staan. Voor tracks is dat niet nodig.


Tracklog

Een tracklog bestaat uit trackpoints die door de GPS zijn aangemaakt tijdens een tocht, soort van broodkruimeltjes pad, namelijk door bijvoorbeeld elke 100 meter (of om de minuut) de positie op te slaan en vervolgens deze punten met elkaar te verbinden. Op het scherm van je ontvanger zie je dan een lijn waar je allemaal bent geweest.


Track

Een track is een opgeslagen (saved) tracklog of wordt direct gemaakt in een software-pakket op de pc. Hierin kun je een bestaande track ook op een kaart projecteren, zodat je nog makkelijker het traject kunt bewerken. Voor mountainbike routes wordt er meestal een track aangemaakt, omdat de singletracks vaak niet op de kaart staan.


Opslag

Afhankelijk van het merk en type GPS heb je de mogelijkheid om data op te slaan, bijvoorbeeld: 500 waypoints; 125 waypoints per route; 20 x een route en 10.000 punten in je tracklog; 750 punten per saved log; 10 x een saved log. Intern geheugen. Per merk verschillend kun je hierin alleen gedetailleerdere kaarten opslaan of het ook als uitbreiding van de opslag gebruiken.

GPS Links met uitleg


Mountainbike.nl - Wat is GPS precies?
GPS Startpagina - gps.startpagina.nl

Handboek GPS Wijzer

Door zijn unieke opzet is de GPS-wijzer een bron van informatie voor iedereen die een outdoor-gps heeft of overweegt er een aan te schaffen. Deel 1 van het boek instrueert je in het gebruik van je gps. Je zult nooit meer verdwalen; en routes volgen en maken kun je als de beste. Deel 2 leidt je binnen in de wereld van onder andere kaarten, softwareprogramma's en gps-activiteiten als Geocaching en Wherigo.

Talloze internetsites en -activiteiten worden besproken. Voer voor gevorderden, tot in lengte van dagen! De heldere structuur en hoofdstukindeling zorgen ervoor dat je op elk moment direct vindt wat van jouw gading is. Daardoor is gps wijzer een gebruiksboek dat meegaat naar buiten en bij slecht weer naast je computer ligt. Verkoopprijs : 18.50 Euro

Ga naar: GPS Wijzer

GPS websites

Hieronder een overzicht van websites waar bezoekers GPS routes delen met andere bezoekers. Hier kunt u routes vinden en downloaden om te gebruiken op uw GPS toestel.


GPSies

Een zeer uitgebreide GPS website met veel routes van bezoekers van over de hele wereld. De routes kunnen in verschillende formaten worden gedownload en op de site is een online converter beschikbaar om je eigen track om te zetten naar een ander formaat.

Ga naar: www.gpsies.com


GPS Tracks

Een Nederlandse GPS website met naast alle vaste routes in Nederland ook een uitgebreid aantal ingezonden GPS tracks van bezoekers.

Ga naar: www.gpstracks.nl


GPS-tour.info

Een website met vooral veel GPS routes in Duitsland. Met de kaart vind u eenvoudig routes en uitgebreidde informatie over deze routes, zoals hoogteprofielen.

Ga naar: www.gps-tour.info

Aanschaf GPS Toestel

Er zijn veel GPS toestellen op de markt, van heel simpele modellen, tot zeer uitgebreide modellen. Belangrijke punten om op te letten is de grootte van het display, de grootte van het toestel om makkelijk op je stuur te plaatsen, het intern geheugen en communicatie met een pc, en de batterijen en het energie verbruik van het toestel om lange mtb tochten mee te kunnen maken.

gps

GPS Software

Er zijn verschillende software paketten beschikbaar om GPS routes te bewerken of te converteren. Kijk bij het uitzoeken van software naar de beschikbaarheid van de voor jou toestel benodigde bestandsformaten.

GPS kaart bewerkings software

Ozi Explorer - www.oziexplorer3.com
GPS Track Maker -www.gpstm.com
Fugawi Global Navigator - www.fugawi.com
Touratech QV - www.ttqv.de
GARtrip - www.gartrip.de

GPS connectie en conversie software

Easy GPS - www.easygps.com
G7toWin - www.gpsinformation.org
GPS Utillity - www.gpsu.co.uk
GPS Babel - www.gpsbabel.org

gps