de beste spots voor mountainbikers

MTB Rijtechniek en Clinics

MTB rijtechniek

Een goede rijtechniek is essentieel bij het mountainbiken. In tegenstelling tot bijvoorbeeld wielrennen gaat het bij mountainbiken namelijk niet alleen om conditie en spierkracht, maar maken vooral techniek en slimheid vaak het verschil. Het loont daarom zeker om te trainen op rijtechniek.


Actieve houding

Het belangrijkste in de rijtechniek op een mountainbike is een goede actieve houding. Dat wil zeggen dat je uit het zadel komt, klaar om de singletrack op te vreten. Een losse houding, armen licht gebogen, goede grip op het stuur met de duimen om het stuur heen en de knieën wat uit elkaar. In deze positie beweeg je de mtb makkelijk onder je door, kun je naar voren of naar achter hangen en kun je in principe alle obstakels de baas.


Remmen en bochten maken

Twee andere technieken die met name op de Nederlandse singletracks belangrijk zijn, zijn het remmen en bochten maken. Eigenlijk gaan deze twee hand in hand. Voor een bocht moet je zorgen dat je klaar bent en de goede snelheid hebt, hiervoor gebruik je je remmen. De voorrem is de meest efficiente rem, de achterrem geeft vooral ondersteuning. Eenmaal in de bocht kijk je de bocht uit en beweeg mee met je fiets. Door je buitenste pedaal naar beneden te duwen ligt het zwaartepunt laag en kun je lekker snel door de bocht.

Tip: probeer eens een singletrack met veel bochten te rijden zonder remmen. Focus daarbij goed op je bochtentechniek. Herhaal de singletrack een paar keer en je zult zien dat je steeds sneller door de bocht gaat.

Boek: mountainbike rijtechnieken

Een afdaling over losliggende kiezels, een slalomparcours over een smal pad tussen het struikgewas of een onverwachte drempel in het traject. Wie met zijn mountainbike feilloos elke hindernis wil nemen, moet in de eerste plaats weten hoe hij zijn fiets perfect beheerst. In dit boek lees je alle basistechnieken die zowel een beginnend als een gevorderde mountainbiker nodig heeft om in elke situatie de controle over zijn fiets te houden.

Het boek begint bij de absolute basis door uitgebreid stil te staan bij de juiste rem- en schakeltechnieken. Daarna wordt dieper ingegaan op een aantal specifieke technieken en leer je onder andere hoe je haarspeldbochten kunt bedwingen, een steile helling beklimt en hoe je de handige 'bunny hop' op de juiste manier uitvoert. Verkoopprijs : 19.95 Euro

Ga naar: Fietskaarten.nl - Mountainbike rijtechniekenMTB Clinic

Om je bike skills bij te spijkeren kan het een goed idee zijn om een mtb clinic te volgen. Zeker als je op avontuur gaat in een bergachtig gebied kan het waardevol zijn om middels een clinic nog eens een goede klim en afdalings techniek te leren. Want in ons platte Nederland komen we nu eenmaal niet dagelijks rock sections tegen.

Bedrijven die clinics geven

Mountainbike Challenge

Mountainbike Challenge is gespecialiseerd in het geven van mountainbike clinics en trainingen. Voor iedere mountainbiker, beginner, ervaren of gevorderd. Maar ook voor iedere gelegenheid; als sport, voor een bedrijfsuitje of een vrijgezellenfeest. Een mountainbike clinic volgen bij Mountainbike Challenge betekent werken aan je techniek. Een goede mountainbiker heeft krachtige benen, maar nog veel belangrijker: heel veel controle, balans en techniek.

Ga naar: www.mountainbikechallenge.nl


MTB School Nieuwegein

Onder leiding van onze ervaren en gecertificeerde mountainbike-instructeur leert u de technieken van het mountainbiken. Eerst worden de basisprincipes zoals schakelen, remmen, klimmen en afdalen, bochten behandeld. Eenmaal alles onder de knie gaan we het parcours op of trekken we de bossen in. Tijdens de rit zijn diverse leermomenten ingebouwd. Een goede rijtechniek is de basis voor volledige controle over de mountainbike. De nadruk ligt op techniek en het verbeteren hiervan.

Ga naar: www.mtbs-ng.nl


ONYVA

Ontdek met de clinics van Onyva dat je grenzen verder liggen. Met onze ervaren instructeurs begeleiden we een ieder naar een hoger niveau. Vele Bedrijven, Scholen, Sportcentra, Vriendengroepen en de gevorderde mountainbikers hebben deze ervaring mogen beleven. Fiets beheersing is de basis van de sensatie en het plezier van het mountainbiken.

Ga naar: www.onyva.org


MTBGids.nl

Mtbgids.nl organiseert mountainbike clinics en begeleid mountainbike tochten. De clinics worden op elk niveau gegeven, van starter tot gevorderd. Ook gidsen wij groepen over de mtb-tracks van de Utrechtse Heuvelrug. Denk dan vooral aan bedrijfsuitjes, verjaardagen, vrijgezellenfeestjes, kinderfeestjes, etc.

Ga naar: www.mtbgids.nl


No Limits Biking

No Limits Biking is een professioneel bedrijf in de fietssport. Onze trainers hebben jarenlange ervaring en zijn opgeleid als race- en of MTB instructeur. Met deze kennis is No Limits Biking in staat om mensen van alle niveau's te begeleiden naar hun sportieve doelen. Of je nu wilt trainen om je fietstechnieken te verbeteren,voor de beklimming van Alpe d'Huez, lange afstanden of voor een MTB toertocht.

Ga naar: www.nl-biking.nl


MTBClinic.nl

Ervaren en gepassioneerde mountainbikers die in de mountainbikemethodiek zijn opgeleid, bieden je de mogelijkheid om kennis te maken met alle elementen van de mountainbike sport tijdens speciale mountainbike clinics. Aangepast op ieder niveau en leeftijd waarbij tegelijkertijd wordt genoten van de mooie omgeving. Want mountainbiken is een avontuurlijke manier van fietsen over pittige heuvels, kronkelweggetjes en bospaden, waarbij de instructeur tevens je gids is.

Ga naar: www.mtbclinic.nl


Mikey's Bike Adventures

Mikey's Bike Adventures organiseert professionele Mountainbike trainingen in binnen- en buitenland. Startende en (ver)gevorderde bikers weet Mikey te verrassen. Op een relaxte manier perfectioneert Mikey je vaardigheden. Je wordt bewuster gemaakt van de juiste afstelling van je Bike, het terrein en jezelf. Hierdoor krijg je een verfijnde techniek met meer inzicht, waardoor het biken nog leuker wordt maar ook vooral veiliger.

Ga naar: www.mikeysbikeadventures.com


MTBclinics.be

MTBclinics.be promoot de mountainbikesport als gezonde levensstijl in al zijn vormen. De natuurbeleving en het avontuurlijke aspect inspireert ons om iedereen te overtuigen van deze levensstijl. MTBclinics.be leert je ...The Real Stuff! Van Rookie, die de basis van het mountainbiken aanleren, tot Expert die zijn techniek wil finetunen. Persoonlijke aanpak staat centraal, ook tijdens onze Bootcamps.'

Ga naar: www.mtbclinics.be


MTBSkills4u

MTBskills4u heeft als doelstelling om zowel beginnende als gevorderde mountainbikers beter te laten functioneren op de MTB. We hanteren een methodische leerweg, aangevuld met een ruime eigen praktijkervaring. Het aanleren en verbeteren van je skills doen we het liefst in het veld. De clinics worden verzorgd door ervaren, gediplomeerde instructeurs, die een NTFU niveau-3 opleiding hebben genoten. Ook verzorgen wij tochten in N.O. Twente.

Ga naar: www.mtbskills4u.nl


MTB-Workshop.nl

MTB-Workshop.nl organiseert mountainbike-workshops voor dames, heren en groepen. Wil je goed leren rijden op de mountainbike? Wil je werken aan je basisvaardigheden op de mtb? Ben je in voorbereiding op een mountainbike-evenement of wil je je vaardigheid op een hoger niveau brengen? Bij MTB-Workshop.nl kun je terecht voor lessen om je prestaties op de mountainbike door vaardigheidstraining, conditietraining, fietstechniek en mechanische techniek te verbeteren.

Ga naar: www.mtb-workshop.nl


Mountainbikesport Holten

Mountainbikesport Holten is ontstaan als doel de mountainbike wedstrijdsport te ondersteunen, wij zijn dus de organisatie van de Goossens Merida Mountainbike trophy in Holten. Van uit dit perspectief zijn we gestart met het begeleiden van de mountainbikejeugd uit de omgeving van Holten, dit alles in samenwerking met de Wielervereniging Holten. Tevens kunnen wij mountainbike clinics verzorgen, dit doen we in samenwerking met bikerent uit Holten.

Ga naar: www.mtbsportholten.nl


SportZi

Haal meer plezier uit het mountainbiken met een betere techniek. SportZI organiseert mountainbike dag- en weekendclinics voor beginnende en gevorderde mountainbikers in de Benelux. Tijdens elke clinic worden alle facetten van de mountainbike techniek onder de loep genomen door ervaren en getrainde SportZI mountainbike instructeurs. Schrijf je in voor een onvergetelijke ervaring en verbeter je techniek.

Ga naar: www.sportzi.nl


Een plaatsing in de hierbovenstaande lijst is gratis. Neem contact op om een aanmelding te doen voor deze lijst.Bike skills online

Op internet vind je allerlei websites en videos over hoe je bike skills zelf kunt trainen. Veel van deze informatie is in het Engels, als je de taal niet machtig bent, dan kom je toch al een heel eind met de videos. Hieronder enkele links naar paginas over bike skills. Er is natuurlijk nog veel meer te vinden op het web, dit zijn maar een paar voorbeelden.

MTB Techniques
Bike Radar Technique
ABC Mountainbiking

Heb je een goede link die hier bij hoort te staan?
Neem dan contact op.


Bikespot videos: MTB technique

01 Bike Equipment
Video uit de serie Mountain Bike Techniques van Kurt Exenberger uit Tirol.
> Kijk deze video
02 Basic Riding Position
Video uit de serie Mountain Bike Techniques van Kurt Exenberger uit Tirol.
> Kijk deze video
03 Braking Techniques
Video uit de serie Mountain Bike Techniques van Kurt Exenberger uit Tirol.
> Kijk deze video

Meer films van Kurt Exenberger op Youtube:

Better cornering 50 times quicker
Video van mtbtips.com (Aus) die veel videos over mtb rijtechniek maken.
> Kijk deze video
Cornering and bracking
Video van peak adventure over mountainbike techniek.
> Kijk deze video
Cornering part 1
Video van IMBIKEMAG over bochtentechniek op de mountainbike.
> Kijk deze video
Cornering part 2
Video van IMBIKEMAG over bochtentechniek op de mountainbike.
> Kijk deze video
Roots Rocks and Water Crossings
Video uit de serie van Bikeskills.com over mountainbike techniek.
> Kijk deze video
Mountain Biking Control Tips
Video van expert village over het controleren van een mountainbike.
> Kijk deze video