de beste spots voor mountainbikers

Vulkaaneifel

De Vulkaaneifel is een mountainbike gebied bij uitstek. Gevormd door vulkanische uitbarstingen en aardbevingen kent het landschap vele heuvels, rotspartijen en kratermeren, welke Maare worden genoemd.

Vulkaneifel


MTB Routes in de Vulkaaneifel

Trailpark Vulkaneifel

In de Vulkaneifel is een een mtb knooppunt route netwerk uitgezet van in totaal 750 km. Door deze knooppunten te combineren kan elke mountainbiker zijn eigen route uitstippelen. Hieronder enkele voorbeeld mtb routes die op de website trailpark.de staan. Meer informatie over de routes is te vinden op Trailpark.de

Tour 1 - Fünf Maare Tour - 58 km / 1509 hm
Tour 2 - Pelmer Runde - 73,4 km / 2014 hm
Tour 3 - Burgen-Schluchten-Maare - 59 km / 1300 hm
Tour 4 - Jungferweiher Runde - 31 km / 627 hm
Tour 5 - Gunderather Runde - 15 km / 367 hm
Tour 6 - Koul-Tour - 23,5 km / 638 hm
MTB Routekaart

Op het trailpark kun je zelf je eigen mountainbike route uitstippelen. Het is dan wel zo makkelijk om een routekaart aan te schaffen.

Deze routekaarten van trailpark vulkaaneifel zijn verkrijgbaar bij de Touristinfo kantoren óf online voor 11.50 Euro via Fietsvakantiewinkel.nl

Ga naar: Routekaart Vulkaneifel


Grotere kaart weergeven

Share |Bandenadvies van Schwalbe

Twijfel je nog in je bandenkeuze voor deze bikespot? Schwalbe helpt je verder met een advies op maat.

Geef aan wat voor rijder je bent:


De weersvoorspellingen zijn:

schwalbe logoMeer informatie over bandenkeuze: Bikespot bandenadvies pagina


Overnachten in de Vulkaaneifel

Hotel uitzoeken

Bikespot.nl maakt het je wel heel makkelijk om je reis naar de Vulkaaneifel te plannen. Hieronder kun makkelijk een hotel in de buurt kiezen en boeken.
Meer hotels en hostels...

Naast de hierboven genoemde bikevriendelijke verblijven van Bikespot.nl kun je ook verder zoeken in het assortiment van Booking.com. Hier ben je snel op weg en weet je zeker dat je niet teveel betaald.

Ga naar: hotels in Vulkaneifel

Overzicht vakantiehuizen

Een vakantiehuis kan een ideaal onderkomen zijn als je met een groep mountainbikers op pad gaat. Er zijn vakantie huizen in verschillende groottes, voor elke groepsgrootte is er wel een passend huis te vinden.


Ga naar: Belvilla vakantiehuizen in de Eifel


Campings rondom Vulkaneifel

  • Natur-Camping Vulkaneifel, Manderscheid - www
  • Camping Laacher See, Wassenach - www


Touristische informatie Vulkaneifel

eifelTOUR tochten en clinics

Tijdens onze begeleidde mountainbike tochten kun je een sportieve uitdaging aangaan, maar ook vooral genieten van het landschap! Over single tracks, veldwegen en eenzame paden rijden we vanuit het romantische Kylltal op en over de hoge en ongerepte Eifel, rondom het Vulkaaneifel plaatsje Birresborn. Op ons programma vindt je van enigszins rustige, tot uitdagende en aansprekende mountainbike tochten.

Aangeboden mountainbike tochten:
Tocht "DRIVE" 2 - 2½ uur
Tocht "SWEAT" 3 - 4 uur
Tocht "VOLCANO-RIDE" 3 - 4 uur
Tocht "FIGHTER" 4 - 5½ uur

- Individuele tochten op aanvraag!
- MTB-Clinics

Ga naar: eifelTOUR tochten en clinics


VulkanBike Eifel-marathon

Elk jaar in september vind de VulkanBike Eifel-marathon plaats in Daun. Met een 'kurtzstrecke' van 38 km, een 'halbmarathon' van van 60 km en een 'marathon' van 85km is er voor elke mountainbiker een uitdaging. Op vrijdagavond is er een openingsfeest in Daun. Zaterdag start de marathon. Verder is er op zaterdagavond een Bikenight georganiseerd met o.a. een XC-nachtrace door de stad van Daun.

Ga naar: VulkanBike Eifel-marathon


Koulshore Trail-Technik-Parcours

De Koulshore is een Trail Techniek Parcours van de gemeente Daun in het VulkanBike-Trailpark dat door en voor mtb'ers is ontwikkelt en gebouwd.

De naam Koulshore is een samentrekking van woord Koul dat in het Eifler dialect "lavagroeve" betekent, en het begrip Shore komt van de bekende Northshore-elementen die staan voor de smalle houten planken die men in Canada gebruikt om mountainbikeparcoursen door onherbergzame gebieden aan te leggen.

Het ontstaan van de Vulkaaneifel

De Eifel is ontstaan ongeveer 400 miljoen jaren geleden. In die tijd was dit nog allemaal zee. Hierin bezonken klei en slib en dit samen vormde in de loop der tijden de leisteen en de zandsteen. Ongeveer 60 miljoen jaren geleden begonnen de eerste vulkanen hun gloeiende magma naar buiten te spuwen. De jongste vulkaan is de Mosenberg bij Manderscheid die ongeveer 10.000 jaar oud is. Hij is 517 mtr hoog en bezit het enige kratermeer dat in Duitsland te vinden is.

De Maare zijn meren die ontstaan zijn op plaatsen waar grote vulkanische gasontploffingen hebben plaatsgevonden. Zo'n gasontploffing sloeg een groot rond gat, maar liet geen magma ontsnappen. De grootste Maar is de Laacher See die rond 9500 jaar voor Christus is ontstaan door een enorme explosie die een asregen veroorzaakte die 150 km. verder nog neerdaalde. In Manderscheid vind je een museum over dit natuurfenomeen.

Ga naar: Maarmuseum Manderscheid


cycletours4 dagen mountainbiken met SNP

Ontdek tijdens deze mountainbike vakantie het meest vulkanische deel van de Eifel per MTB. Fiets over brede MTB-paden door prachtige beukenbossen en langs diepe kratermeren, maar ook over spannende singletracks langs de kronkelende Lieserrivier. Lekker doorfietsen dankzij bewegwijzerde routes en GPS-tracks. Verblijf in een vriendelijk hotel.

Ga naar: SNP Vulkaaneiel


Reisinformatie

Afstand vanuit Utrecht: 319 km

Touristinfo Daun, Leopoldstr. 5, 54550 Daun
www.tourismus.daun.de

Weblinks Vulkaneifel

Gelezen op internet

Mountainbike.nl
Daun , Duitsland , Eifel
Vulkanbike Eifel-marathon

Mountainbike.be
Vulkanbike Eifel-marathon